Trebevićem iznad Sarajeva

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla 07.01.2024 (nedjelja) oraganizujemo jednodnevnu planinarsku turu na planinu Trebević.

Trebević je planina koja se uzdiže iznad Sarajeva i predstavlja “pluća grada”. Veoma je popularno gradsko izletište radi blizine i dobre putne komunikacije, naravno tu je i popularna žičara koja privlači mnoge posjetioce kako strane tako i domaće. Trebević je jedna od naših olimpijskih ljepotica na kojoj su postojale bob i sankaška staza, na kojima su za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984  održavana takmičenja u tim sportskim disciplinama. Osim te činjenice da je olimpijska planina, veoma je bitno za nas planinare spomenuti da je Trebević također kolijevka bh. planinarstva. Prvi planinarski objekat  na ovoj planini je napravljen 1896 godine. Planina je bogata crnogoričnom šumom te posjeduje više staza koje vode ka najvišem vrhu Sofe 1629 mnv.

Plan i program:

Polazak iz Tuzle planiran je za nedjelju 07.01.2024 u 05:00h od hotela Tuzla, a vrijeme trajanja puta je cca. 3h.  Relacija: Tuzla, Kladanj, Olovo, Sarajevo, Ravne (hotel Pino Nature).

Predviđeno trajanje cjelokupne ture sa pauzama je cca. 6h, sa usponom od 550m, a smjer kretanja do vrha: Ravne(ishodište), Dobre vode, P.D. “Vaso Miškin Crni”, vrh Sofe(1629 mnv.), a povratak grebenom do P.D.”Jure Franko”, Dobre vode, izvor “Tri budalaša”, P.D.”Trebević”, Ravne.

Tura nije zahtjevna ni kondiciono ni tehnički.

Obzirom da je ovo jednodnevna tura, te da je nedjelja, a dani još kratki, planirano je da se po povratku na ishodište odmah krene za Tuzlu, a pauze u putu pravit ćemo u dogovoru sa grupom. Unaprijed HVALA na razumijevanju.

Prijave:

Prijave za učešće uzimamo do 02.01.2024 (utorak).

Akontacije od 30KM možete također uplatiti 02.01.2024  (utorak) u prostorijama društva od 19:30h.

Prevoz će biti organizovan u vidu kombija ili minibusa u zavisnosti od broja prijavljenih. Konačna cijena ture također će zavisiti od broja prijavljenih.

Akontacijom potvrđujete svoje učešće, a u slučaju vašeg otkazivanja akontacija ne podliježe vraćanju zbog ugovorenog prevoza.

Akontacija podliježe vraćanju ukoliko imate nekoga da vas zamijeni ili ako organizator otkaže turu.

Učesnici koji dolaze vlastitim prevozom dužni su da se jave organizatoru i da uplate participaciju od 2KM.

Napomena: 

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Tokom uspona potrebno je imati minimalno 1,5 litar vode ili toplog napitka (čaj), a predlažemo da vodu ponesete u termos boci.

Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Potrebno je posjedovati planinarske gojzerice, gamašne, planinarske štapove, ruksak 20-40l, zaštitu od vjetra i kiše (kabanica ili nepromočiva jakna), lični set prve pomoći, planinarska iskaznica i zdravstvena legitimacija.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Organizator i vodič: Husić Damir

Informacije i prijave na broj: 066/353-104

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: