Triglav

Prema planu i programu P.D.“Konjuh“ Tuzla od 04.-06.08.2024 planiran je uspon na najviši vrh Slovenije, planina Triglav 2.864 mnv.

Triglav je planinski vrh u Sloveniji nadmorske visine 2.864 m. Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa, a ujedno i najviši vrh Slovenije, te najviši vrh na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Ime Triglav se odnosi na oblik planine, koji se vidi iz pravca Bohinja. Na sjevernoj se strani nalaze ostaci Triglavskog glečera. Sjeverna strana Triglava je među najvišim stijenama u Evropi. Triglav važi kao simbol slovenstva, te se nalazi na slovenskom grbu i zastavi. Prvi put je osvojen 26. augusta 1778.

Plan i program:

 • 04.08.2024 (nedjelja) Planiran je polazak iz Tuzle je u 05:00h ispred hotela Tuzla. Po dolasku na ishodište (Rudno polje-SLO) preuzimamo rančeve i pješačimo do Vodnikovog doma cca. 03h30m.
 • 05.08.2024 (ponedjeljak) Nakon jutarnjih aktivnosti i doručka polazimo ka planinarskom domu na Kredarici, tu ćemo napraviti dužu pauzu prije konačnog uspona na vrh Triglava. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu povratak je planiran istom rutom do Vodnikovog doma gdje ćemo prenoćiti još jednu noć.
 • 06.08.2024 (utorak) Ujutro nam slijedi spremanje opreme, doručak, a zatim povratak ka Rudnom polju, gdje pakujemo stvari u prevoz i nastavljamo prema BiH.

Oprema: potrebno je imati kacigu, pojas, 2x HMS karabinera, gurtnu ili set za ferratu, rukavice. U slučaju da nemate nešto od ove opreme potrebno je obavijestiti nekog od vodiča kako bi smo pokušali nabaviti dio opreme koji Vam nedostaje. Obavezna obuća duboke gojzerice.

Cijena ovog pohoda iznosi 350KM, a u istu spadaju:

 • dva noćenja sa polupansionom (doručak i večera)
 • prevoz na realciji BiH – SLO
 • putarine i vinjete HR & SLO

Napomena: Hrana i piće na stazi su iz vlastitog ruksaka, ponijeti 2-3l vode i dovoljno hrane za 09:00h hoda. Odjeću i obuću prilagoditi uslovima na stazi. Preporučujemo da za ovu turu korisitite odjeću koja pokriva tijelo ili kreme za sunčanje, zatim sunčane naočale, kačkete, kape ili šešire.

Učesnici treba da posjeduju lična dokumenta, zdravstvenu legitimaciju, člansku karticu PSFBiH sa uplaćenom članarinom za 2024 godinu, te putno-zdravstveno osiguranje.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

 

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

 • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
 • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
 • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
 • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
 • Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

 

Organizatori ture i vodiči: Dragan Markelić & Damir Husić

Prijave i informacije: Damir Husić tel. 066/353-104

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: