planinarske ture

Vrijeme je da počnete sa vašim avanturama

Ovdje možete pronaći sve planinarske discipline 

Visokogorstvo

Visokogorsko planinarenje podrazumjeva aktivnost u visokim i razuđenim planinskim masivima. Za visokogorsko planinarenje neophodno je iskustvo i znanje za bezbijedno kretanje kroz planinu, fizička i psihička pripremljenost, korišćenje planinarske tehničke opreme, poznavanje orjentacije, metereologije, bivakovanja, pravila ishrane, prve pomoći i spasavanja kao i poznavanje osnova tehnike alpinizma za osiguravanje kretanja na strmim i stjenovitim padinama, ljeti i zimi.

outdoor, forest, backpacker-1844275.jpg
Planinarenje

Planinarstvo je pješačenje i uspinjanje na visove brda i planina iz sportskih ili običnih rekreacijskih pobuda. Planinarenjem se bože baviti individualno ili u grupi, isto tako to može biti uspon na neko relativno nisko brdo koji traje par sati, a može biti pothvat od nekoliko mjeseci kad se osvaja neki izuzetno visok vrhunac, ili nekoliko njih u nizu.

rock climbing, free climbing, climbing-2264698.jpg
Alpinizam

Alpinizam je planinarska disciplina tehničkog penjanja u visokim stijenama po odabranim dugačkim pravcima-smijerovima, uz korišćenje alpinističke opreme, specijalnih pomagala i uvježbanih tehnika penjanja. Za bavljenje alpinizmom obavezna je odgovarajuća obuka i izuzetna pripremljenost planinara-alpiniste. Za ocenjivanje tehničke težine uspona postoji više skala na međunarodnom nivou. Penjanje u ledu (ice climbing) predstavlja penjanje strmih ledenih formacija (vodopadi i stijene i litice čije su površine pokrivene ledom).

Sportsko penjanje

Iz alpinizma se razvila disciplina sportsko penjanje. Penjanje se izvodi u prirodnoj i na vještačkoj stijeni na smjerovima male dužine-visine (8 – 30 m). Savlađivanje smjerova vrši se slobodnim usponom uz tehničko osiguravanje od pada sa korišćenjem klinova unaprijed postavljenim za međuosiguranje. Sportsko penjanje je kvalitetna takmičarska disciplina za kategorije težinskog, brzinskog i boldering uspona sa međunarodnom skalom za određivanje stepena težine uspona.

glacier, ice cave, iceland-1868192.jpg
Speologija

Speleologija je grana planinarstva koja obuhvata istraživanje kraških fenomena u planinama, postanak i razvoj pećina i drugih oblika, registruje njihove dimenzije, proučava fizičke i hemijske procese u podzemlju, prati podzemne vodene puteve, proučava živi svijet podzemlja, mikroklimatske odnose. Speleologija u tehnici istraživanja koristi odgovarajuću speleološku i alpinističku tehničku opremu. Za bavljenjem speleologijom obavezna je posebna obuka i izuzetna pripremljenost.

Orijentaciono takmičenje

Takmičenje u orijentaciji je pronalaženje kontrolne tačke na nepoznatom terenu uz pomoć topografske karte i kompasa. Znanje čitanja topografskih karata se stiče na posebnim seminarima.

Zašto planinariti?

Planinarenje je zadnjih godina postalo sve popularnija rekreacija i gotovo da nema većeg mjesta u BiH koje nema svoje planinarsko društvo.

Postani član, druži se, upoznaj Bosnu i Hercegovinu!

Planinarstvo nije nužno penjanje vrhova, nego i svaki vid interakcije sa prirodom u skladu sa vlastitim željama i mogućnostima, a pri čemu se sama priroda ne mijenja i ne ugrožava. Definišući planinarstvo na ovaj način, nećemo postavljati pitanje kada se čovjek kao vrsta počeo baviti planinarstvom, nego naprotiv kada je to prestao?

Bilo kuda, Konjuh svuda!

%d bloggers like this: