Obaveze vođe puta

sunset, hiking, greetings-2173918.jpg


– Objavljuje akciju/pohod 15 (i više) dana unaprijed, bilo da se radi o akciji/pohodu koji je usvojen po planu društva za tekuću godinu ili o akciji/pohodu za koju je prethodno dobio saglasnost od strane UO, te izlazi pred članstvo.Tada obavještava i upoznaje planinare sa programom akcije/pohoda, trasom i dužinom puta, (očekivanim) vremenom pješačenja i mogućim teškoćama. Daje preporuke za oblačenje, ishranu, potrebnu opremu i objavljuje cijenu.

– Vođa prima prijave od dana objavljivanja plana. Prijava je punovažna upisivanjem imena i prezimena kandidata, upisivanjem broja planinarske knjižice (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu), davanjem svog telefonskog broja i uplatom minimum 50% akontacije od cijene puta. Cijelokupan iznos mora biti uplaćen do posljednjeg utorka prije polaska na put. U protivnom, vođa ima pravo da uzme kandidata sa rezervne liste.

– Vođa puta je zvanično lice koje ne u svoje ime, već u ime Društva, ali NA LIČNU ODGOVORNOST organizuje akciju/pohod i on je PRED ZAKONOM ODGOVORAN za sve eventualne događaje na planini koje se dese od trenutka polaska do trenutka povratka.

– Kada se pojedinac ili grupa planinara neadekvatno i neodgovorno ponaša, vođa puta ih upozorava da isprave svoj odnos prema cijeloj grupi ili prirodi. Vođa nije odgovoran za posljedice ukoliko se pojedinac ili grupa samovoljno (bez znanja vođe) odvoje od grupe. Ukoliko ovakvo upozorenje ne urodi plodom, vođa puta ima pravo da javno, pred ostalim učesnicima skine odgovornost sa sebe za ovakve pojedince ili grupu planinara, a o svemu pismeno izveštava UO društva.

– Ima diskreciono pravo da ne prima članove sa kojima je na predhodnim akcijama/pohodima imao bilo kakvih problema u pogledu ponašanja, od polaska do povratka sa akcije/pohoda.

Ovjera planinarske akcije/pohoda

Verifikacija akcija/pohoda izvodi se na taj način što je vođa puta dužan da podnese pismeno izveštaje za prvu narednu sjednicu UO, po povratku sa akcije/pohoda:

– putni (sa spiskom učesnika i opisom akcije/pohoda),
– finansijski.

UO će verifikovati akciju/pohod koju je organizovao vođa kome je povjereno vođstvo, ako je na akciji/pohodu bilo minimum 5 planinara, odnosno za visokogorske uspone (iznad 2.000m) 3 planinara i ako je uredno podnio potrebne izvještaje.

%d bloggers like this: