Posjeta P.D.”Bijambare” Ilijaš

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla 13-14.01.2024 (sub.-ned.) najavljujemo posjetu P.D.”Bijambare” Ilijaš. Tokom posjete domaćini će da nam predstave neke od svojih staza, na reliaciji Bijambare – Ozren(sarajevski).

Plan i program:

Polazak iz Tuzle je planiran 13.01.2024 (subota) u 06:00h ispred hotela Tuzla. Relacija kretanja: Tuzla, Kladanj, Olovo, Bijambare u trajanju cca 01h:40m. Trajanje ove pješačke ture je predviđeno cca. 06h:00m. Stazu će voditi domaćin i ići će u smjeru sarajevskog Ozrena. Više pojedinosti dobit ćemo na licu mjesta od naših domaćina.

Po završetku pješačke ture planirano je noćenje u našem P.D.”Javorje”.

Prevoz je organizovan ličnim vozilima, a oni koji budu koristili svoja vozila dobit će naknadu za prevoz. Također društvo će da snosi i trošak eko-takse kod naših domaćina.

Prijave:

Prijave izvršiti do 09.01.2024 (utorak).

Napomena: 

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Tokom uspona potrebno je imati minimalno 1,5 litar vode ili toplog napitka (čaj), a predlažemo da vodu ponesete u termos boci.

Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Potrebno je posjedovati planinarske gojzerice, gamašne, planinarske štapove, ruksak 20-40l, zaštitu od vjetra i kiše (kabanica ili nepromočiva jakna), lični set prve pomoći, planinarska iskaznica i zdravstvena legitimacija.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Organizator: Nedreta Ljubić

Informacije i prijave na broj: 061/730-300

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: