Izvještaj sa Majevice

Proteklog vikenda prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla je održana planinarska tura na Majevici, a ovaj put to je bila etapa planinarske transferzale “Put srebreničke povelje”, Zeleni kamen – Slana Banja.

Učešće na ovoj stazi je uzelo 29 planinara i svi su uspješno završili ovu dionicu transferzale. Broj kilometara iznosio je 17, a pređeni su za 5h i 20m. Ishodište ture je bilo naselje Zeleni kamen iznad G.Obodnice, a po planu svi učesnici su do ishodišta iskoristili GIPS-ov autobus br. 7. Nakon dolaska na zadnju stanicu okupljeni su pripremili svoju opremu, saslušali upute vodiča, te u 8h i 45m krenuli prema vrhu Zborište (711mnv) koji je ujedno i najvišta tačka ove ture. Nakon Zborišta uslijedio je dosta lakši dio ture sve do naselja Nikolići, jer smo se cijelo vrijeme spuštali, a od Nikolića smo imali petnaesto minutni uspon do Brešaka. U Breškama je napravljena pauza od 25 minuta i iskorištena je za odmor i užinu. Od Brešaka prema Tuzli tura je uglanom bila ujednačena što se tiče terena, a najviše poteškoća nam je zadavalo blato na šumskim putevima kojima ide označena planinarska staza. Na svu sreću niko od učesnika nije doživio pad koji je mogao biti uzrokovan zbog blata na stazi, pa smo na
Slanu Banju svi došli bez povreda. Zahvaljujem se svim učesnicima što su se odazvali ovoj turi i nadam se da će u budućnosti mnogi da daju šansu našoj Majevici, jer i ona može da ponudi prelijepe krajolike i dugotrajne šetnje gustim bukovim šumama, a sve to je tako blizu centru Tuzle da za odlazak na jedan izlet na Majevicu možete iskorisiti redovnu gradsku liniju.

Vedro do idućeg susreta.

Vodič i organizator: Damir Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: