Izvještaj sa planinarske ture “Zobik-Javorje”

Izvještaj sa planinarske ture “Zobik-Javorje” koja je održana 26.08.2023 (subota), a ujedno pripada petoj etapi transferzale “Put srebreničke povelje”. Ukupan broj učesnika na stazi je bio devet, a jedan član ekipe se spontano priključio na ishodištu. Najveći uspon na ovoj turi je bio do Malog Konjuha(1191mnv), odakle se nastavilo silaziti da bi opet uslijedio uspon na Konjuščić(1119mnv). Od vrha Konjuščić staza je bila prilično ujednačena. Prva duža pauza od cca. 20 minuta je napravljena na M. Konjuhu, a naredne od cca. 15 minuta su pravljene na Konjuščiću i na Sarijinom koritu(1052mnv). Naravno tokom hodanja bilo je više predaha u trajanju do 5 minuta. Temperatura je bila prilično visoka, ali zbog dosta šumovitog terena nije zadavala velike poteškoće. Staza je bila iznenađujuće prohodna unatoč činjenici da je rijetko posjećena, ali to se ne odnosi na medvjede, jer su na stazi primjećeni svježi otisci medvjeđih šapa. Očigledno je grupa omela medvjeda u skupljanju malina. Tura je trajala 08:00h iako se dodatno ispunila želja učesnicima da kao šlag na tortu ispenju i vrh Bandijerku(1209mnv).

U domu su nas dočekali naši Neda i Kula sa toplim obrokom i još toplijim pozdravom dobrodošlice. Opšti utisak kod učesnika je bio zadovoljavajući, a sve se na kraju završilo roštiljem i ponekom čašicom.

Naredni dan je započeo neizbježnom kafom i razmjenom utisaka od jučerašnje ture. U 10:00h po dogovoru nastupio je naš silazak ka Stuparima, ali zbog velikog broja zrelih kupina taj silazak je potrajao duže nego obično. Punih stomaka napokon smo sišli u Stupare, te nako brzog presvlačenja nastavili put prema Tuzli.

Vodič i organizator: Tifa Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: