USPON NA MAGLIĆ, 2386 mnv

NAJAVA: VISOKOGORSKA PLANINARSKA TURA „USPON NA MAGLIĆ, 2386 mnv“
PD “KONJUH” TUZLA ORGANIZIRA USPON NA NAJVIŠI VRH BiH NA „MAGLIĆ“, 2386 mnv POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE, 25. NOVEMBRA 2023. godine …!
Subota: 25.11.2023. godine
Ovaj uspon odvijat će se – smjerom „Poštar“, sa PT=Lokva Dernečište, 1.642 mnv ka vrhu „MAGLIĆ“, 2386 mnv – kategorija: teška staza – oko 3,5 h uspona.
Plan aktivnosti:
-Polazak ekipe iz Tuzle u subotu, 25.11. u 3:00h kombijem – planinari ulaze u kombi usput svako na svojoj stanici (ili po dogovoru) …, – Cijena prijevoza zavisit će od broja prijavljenih…
– Vožnja kombijem preko Sarajeva-Brod na Drini-Tjentište ( kod stare benzinske pumpe koja ne radi) – skretanje lijevo ka Dragoš Sedlu (putokazna tabla) i makadamskom cestom 17 km do raskrsnice – lijevo ka Dernečištu, 1,58 km.
-GLAVNI ORGANIZATOR USPONA i VODIČI NA STAZI su PLANINARI IZ PSD „ZLATNI LJILJAN“ SARAJEVO, … A NAŠA EKIPA SE PRIKLJUČUJE PSD „ZLATNI LJILJAN“ i DALJE RADI PO NJIHOVOM PLANU i ORGANIZACIJI …!
– Okupljanje svih učesnika i polazak je na Tjentištu (skretanje kod stare benzinske pumpe) najkasnije do 08:00 h. Polazak sa „Dernečišta“ ka vrhu „MAGLIČA“ je u 09:00h,
– Uspon i izlazak na vrh oko 12:00-12:30-slijedi odmor pola h i polazak nazad istom stazom.
Obzirom da je tura jako zahtjevna po pitanju kondicione spremnosti, te dobar dio staze je veoma težak sa izraženim nagibom na kojem je položena sajla za osiguranje prilikom kretanja, iziskuje oprez i sporije kretanje.
Obaveze učesnika:
– Da su članovi planinarske organizacije sa plaćenom članarinom za 2023.
– Ulaz u nacionalni park „Sutjeska“ 10,00 KM po osobi.
– Adekvatna planinarska oprema prilagođena meteo uvjetima i pravcu uspona.
Kaciga, prusika (zamka) 3-4 m za lično osiguranje, 1 HMS karabiner OBAVEZNO, … a dereze i cepin ukoliko bude snijeg.
– Hrana i piće u vlastitoj režiji. Voda za piće obavezna-najmanje 1,5 l.
Napomena: Svi učesnici odlučuju i prijavljuju se shodno svojim psiho-fizičkim i zdravstvenim sposobnostima, iskustvu i raspoloživoj opremi, te učestvuju na svoju ličnu i materijalnu odgovornost.
Mjere sigurnosti: Molimo sve one koji su zainteresirani za ovu turu, za poštivanje kodeksa ponašanja planinara, vodiča ture. Strogo se zabranjuje konzumiranje alkohola i drugih opijata. Organizator i vodiči zadržavaju pravo da prije, u samom toku aktivnosti, u toku uspona i pohoda mogu da donesu odluku da učesnike koji nisu adekvatno opremljeni, koji su eventualno ozlijeđeni, iscrpljeni ili bilo šta drugo što bi dovelo u opasnosnost ili narušavanje sigurnosti po njega/njih (učesnika uspona-pohoda) ne dozvole dalje učešće. Isto tako mogu donijeti odluku o promjenama plana u zavisnosti od trenutnih uslova na terenu.
– U slučaju jako loših meteo uvjeta ( kiša, snijeg, magla) Organizator i Vodiči mogu donijeti odluku o odgađanju ili prekidu uspona.
Glavni Organizator/vodič: Šogolj Zakir, 061/515-070
Vodiči na stazi: Sirčić Haris; 061/572-982, Kutinčić Akif; 061/922-276.
Organizator i vođa puta iz PD „Konjuh“ Tuzla: Cembauer Stevo, 062/989-981
Planinarski pozdrav … Vedro!
-Prijave i sve informacije u vezi ture za PD „Konjuh“ Tuzla: Cembauer Stevo, 062/989-981, … na redovnom sastanku i FB

Leave a Reply

%d bloggers like this: