U SUSRET PROLJEĆU – MAJEVICA ´23

U SUSRET PROLJEĆU – MAJEVICA ´23 – nedelja 19.3.2023. u 9:30 h
Pješačka planinarska tura:
Breške – Nekropola Stećaka Nikolići – Kik(694mnv) – Lovački dom Stara Majevica (pauza za odmor i užinu) – Srebrenička transferzala – Breške
Polazak iz Brešaka u 9:30 h:
9:15 – 9:30 Okupljanje u Breškama (crkva) i zajedničko fotografisanje.
9:30 Polazak prema Majevici starim putem pored nekropole stećaka u Nikolićima (kraća pauza) do podnožja Kika (kraća pauza – Tu ćemo napraviti dvije grupe – prva koja će ići na vrh Kika i druga koja će ići stazom sa blažim usponom).
Poslije Kika grupe se ponovo sastaju – grupa koja prva dođe na asvaltni put, sačekaće sporiju grupu i odatle svi zajedno nastavljaju put prema lovačkom domu Stara Majevica.
do 12:00 Dolazak na lovački dom Stara Majevica (735 M/NV). Zajedničko druženje.
Povratak:
13:00 -13:30 Zajedničko fotografisanje ispred Lovačkog doma Stara Majevica i povratak nazad pješačkom stazom prema pl. domu
PD-Poštar, a zatim srebreničkom transferzalom preko Malog Kika se spuštamo na stari put i dalje idemo putem prema Breškama. (Usputno će se praviti kraće pauze cca 5 min.)
14:30-15:00 Polazak autima iz Brešaka prema Tuzli.
15:00-15:30 Očekivani dolazak u Tuzlu.
Napomena: Dužina staze u odlasku: cca 6,0 km (cca 2,5 h hoda), ukupni uspon: cca 500 mnv, Težina st: na mjestima zahtjevna
Dužina staze u povratku cca 5,0 km( cca 1,45 h ), Uspon: cca 50 mnv.
Važno: Pridržavati se uputa vodiča.
Računati da je vjetar čest na Majevici ( i padavine iako se ne očekuju), ponijeti vodu za piće.
Ne udaljavati se sa planinarske staze bez znanja vodiča.
Preporučena oprema: Pješačka (planinarska) prilagođena vremenskim uslovima na dan pješačenja, preporučuje se višeslojna proljetna odjeća, gamaše, štapovi za hodanje, zaštita od vjetra i event. kiše, kapa i sl. po procjeni …
Potrebno je imati planinarske cipele Ili neku drugu obuću koja štiti skočni zglob. U običnim patikama se neće moći ići na stazu.
Po mogućnosti treba imati planinarske štapove – mogu se nabaviti – kupiti u Intersportu, kineskim prodavaonicama i na Hametovoj pijaci.
Svaki pojedinac – planinar na pješačenju učestvuje na vlastitu odgovornost i dolaskom na pješačku turu potvrđuje da je zdravstveno i psihofizički sposoban sigurno učestvovati na ovom pješačenju, da prihvata plan izleta i da će se pridržavati planinarskog kodeksa ponašanja i poštovati upute vodiča.
Osoba za kontakt:
Goran Hrvić 061-895-853
Na Lovačkom domu možete naručiti:
– grah 5 KM
– čorba 4 KM
– gulaš 7 KM
– pače 5 KM
– škembići 5 KM
– ćevapi 5 i 7 KM
– pljeskavica 9 KM
– piletina 7 KM
– kafa 2 KM
– sokovi 2,5 KM
– kisela 1L 3KM
– pivo 2,5 KM
Moguće su manje razlike u cijenama.
Za detaljnije informacije o jelu, piću i cijenama možete kontaktirati lovački dom na staroj Majevici: 062-170 – 052
VEDRO!

Leave a Reply

%d bloggers like this: