Srebrenik – Zeleni kamen

Planinarska tura “Srebrenik – Zeleni kamen” je održana 17.03.24(nedjelja), a ona ujedno pripada prvoj etapi transferzale “Put srebreničke povelje”

Ukupan broj učesnika na stazi je bio 41. Svi učesnici su bili članovi našeg društva.

Ishodište ove ture je bio srednjovjekovni grad Srebrenik gdje smo održali kratak govor o “Srebreničkoj povelji” i o transferzali koju pohodimo. Od starog grada Srebrenika krenuli smo prema P.D.”Lipici” gdje smo napravili pauzu. Od doma smo krenuli prema sljedećoj kontrolnoj tački, a to je spomenik Petru Kaurinoviću. Dalje smo išli do “Osmanove vode” gdje se kratko zadržavamo radi dosipanja vode i dalje nastavljamo šumskom stazom prema “Sulejmanovoj vodi”. Od “Sulejmanove vode” put nas vodi do Okresanice (815mnv), najvišeg vrha ovog dijela Majevice. Ovdje smo napravili dužu pauzu, jer je livada bila obasjana suncem i iskoristili pauzu za užinu. U nastavku smo krenuli prema K.T.-a: “Suha česma”, “Operkovica”, “Tromeđa”, “Stublić” i na kraju stigli do našeg odredišta Zeleni kamen.

Staza je bila prohodna i suha te nije bilo problema prilikom kretanja. Na stazu smo krenuli od starog grada Srebrenika u 09:30h, a na Z. kamen smo stigli u 17:40h. U G. Obodnici čekao nas je bus te sve učesnike odvezao za Tuzlu. Ekipa je bila zadovoljna stazom i onim što ona ima da ponudi.

Hvala svim učesnicima i mojim pomoćnim vodičima.

Vidimo se na nekoj drugoj stazi. VEDRO

Organizator ovog pohoda je bila Tifa Husić

Vodiči na ovom pohodu bili su: Tifa Husić, Alma Osmić-Husni, Eldin Trle i Damir Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: