“Put srebreničke povelje” Zeleni kamen – Tuzla

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla  23.12.2023(subota) najavljujemo planinarsku turu “Zeleni kamen – Tuzla”. Ovo je druga dionica planinarske transferzale “Put srebreničke povelje”, a cijela tura se odvija na planini Majevici. 

Plan i program:

Ishodište ove ture je Zeleni kamen (655mnv) iznad G. Obodnice , a tura ide preko kontrolnih tačaka: Zborište, Mali Kik, Crkvena ćuprija, Breške, Tisovac, Visoko brdo, Karaula, spomenik Oblasnom partizanskom odredu na Kozlovcu do Tuzle (S. Banja).

Vrijeme hodanja cca. 5h30m.

Staza je okarakterisana kao lagana, jer nema mnogo savladavanja uspona, a razlog je taj što je ishodište ujedno i najviša tačka na ovoj etapi.

Prevoz do G. Obodnice planiran je GIPS-ovim autobusem br. 7 Siporeks – G.Obodnica. Vrijeme polaska autobusa od Siporeksa ka G.Obodnici je 07h:45m.

https://www.gipstk.com/red-voznje/7-obodnica-gornja-siporeks/

Obzirom da je ovo malo duža tura postoji mogućnost da oni koji žele istu završe u Breškama i da se do Tuzle prevezu istim autobusom koji saobraća iz G.Obodnice u 11h:20m.

Napomena: 

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Tokom ture potrebno je imati minimalno 1,5 litar vode i 0,5l toplog napitka (čaj). U mjestu Breške imamo mogućnost da dospemo vodu, ali preporuka je da imate svoju vodu koja će biti zaštićena od hladnoće, te predlažemo da istu ponesete u termos boci. Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Organizator i vodič: Husić Damir

Informacije i prijave na broj: 066/353-104

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: