Posjeta P.D.”Glasinac” Sokolac

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla 03.02.2024 (subota) planirana je posjeta P.D.”Glasinac” Sokolac.

U okviru ove posjete sa domaćinima ćemo izvesti turu na planini Romaniji, a plan je da od njihovog doma markiranom planinarskom stazom izađemo na najviši vrh Veliki Lupoglav (1652mnv). Predviđeno trajanje ture je cca. 06:00h, a više detalja o stazi ćemo imati od naših domaćina. Preporuka domaćina je da se svi spreme za dugotrajan boravak u sniježnim uvjetima, što podrazumijeva planinarske gojzerice, deblje čarape, gamašne i dodatne slojeve odjeće da bi se zaštitili od hladnoće i potencijalnog vjetra.

Plan i program:

Polazak iz Tuzle je planiran u 07:00h od hotela Tuzla, a pravac kretanja Tuzla, Kladanj, Olovo, Knežina, Sokolac u trajanju cca 02h:30m. Pauza po dogovoru i potrebi grupe.

Prevoz je organizovan ličnim vozilima, pojedinici koji imaju slobodna mjesta u svojim vozilima treba da naglase pri prijavi koliko osoba žele da povezu, kako bi smo mogli rasporediti učesnike koji ne posjeduju lično vozilo.

Prijave:

Tifa Husić, 066/480-812

Damir Husić, 066/353-104

Napomena: 

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Tokom uspona potrebno je imati minimalno 1,5 litar vode ili toplog napitka (čaj), a predlažemo da vodu ponesete u termos boci.

Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Potrebno je posjedovati planinarske gojzerice, gamašne, planinarske štapove, ruksak 20-40l, zaštitu od vjetra i kiše (kabanica ili nepromočiva jakna), lični set prve pomoći, planinarska iskaznica i zdravstvena legitimacija.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Vodiči i organizatori: Tifa Husić & Damir Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: