PLANINARSKA TRANSVERZALA PUT SREBRENIČKE POVELJE TUZLA – VRŠANI

Drage planinarke i planinari,

Planinarsko društvo “Konjuh” Tuzla prema planu rada za 2022. godinu 23.01.2022. organizuje pohod Tuzla – Vršani, koji je ujedno i jedan dio treće etape  planinarske transverzale “Put Srebreničke povelje”.

Informacije o izletu:

Polazak na turu Planinarska transverzala “Put Srebreničke povelje”: Tuzla – Vršani je 23.01.2022. (nedelja) u 09:00h. Mjesto okupljanja: Tepsija na Slanoj Banji, uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera. Po dolasku na Vršane, učesnicima će biti poslužen planinarski čaj.

Prehrana: Hrana i piće iz ranca.

Oprema koja je potrebna: Osnovna planinarska oprema, odjeću je potrebno prilagoditi vremenskim uslovima.

Kategorizacija staze: Laka, T1 – tehnički nezahtjevno (normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala).

Vremensko trajanje ture: 2 – 3 sata, zavisno od grupe.

Relacija: Polazi od Slanje Banje u Tuzli, pored pravoslavne crkve, i ide preko kontrolnih tačaka: Spomenik Kralju Tvrtku I Kotromaniću, Tuzlanska kapija, Trg slobode, Ilinčica, planinarska kuća Vršani.

 

Planinarski vodič:

Mujabašić Jusuf

Prijave i kontakt info:

062/317-805 – Mujabašić Jusuf

Više o planinarskoj transverzali možete pročitati u nastavku:

„Srebrenička povelja“ je dokument kojim kralj Stjepan II Kotromanić, daje Dubrovačkoj državi dio Dalmacije od Lovišta (Pelješac) pa sve do Prevlake uključujući ostrva i dio priobalnog pojasa. Ova odluka napisana je u tada najutvrđenijem srednjevjekovnom gradu „Srebreniku“. Povodom tog istorijskog trenutka i njegovog daljeg uticaja na budućnost Bosne i Hercegovine, došlo se na ideju izrade planinarske transverzale „Put Srebreničke povelje“.

 

Da bi osvojili značku transverzale potrebno je da imate dnevnik, koji možete kupiti od naše Markekelić Nermine (Bebe)  na našim redovnim sastanicma svakog utorka od 19:30h. Cijena dnevnika je 5,00 KM. U dnevnik je potrebno popuniti, za svaku kontrolnu tačku, naziv i datum i posjedovati fotografiju sa date kontrolne tračke. Na osnovu dokaza o obilasku kontrolne tačke, planinarsko društvo će ovjeriti vaše navode.

Značka transverzale je trofej koji se dobiva nakon što učesnik dokaže da je stupio na sve kontrolne tačke, odnosno prošao dionicu transverzale. U dnevniku transverzale se vodi evidencija o prolasku pojedinih etapa odnosno kontrolnih tačaka. Svaka kontrolna tačka mora biti ovjerena od strane nadležne osobe iz planinarskog društva.

Više o planinarskoj transverzali možete saznati na našoj web stranici: https://pdkonjuh.ba/planinarska-transverzala/

#planinarenje #Vršani #pdkonjuhtuzla #nature #pdkonjuhtuzla #planinarskatransverzala #putsrebreničkepovelje #planinarskakuckadjedjstijepan #bilokudakonjuhsvuda

Važna napomena:

Odazivom na izlet,

svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i slilčno).

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

  • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.

  • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.

  • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.

  • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.

  • Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: