“Josipova staza” – Bjelašnica

Prema planu i programu P.D. “Konjuh” Tuzla za 15.10.2023 (nedjelja) najavljujemo planinarsku turu “Josipova staza”.

Bjelašnica je planina centralne BiH smještena južno od Sarajeva, a okružena je planinama Igman, Treskavica, Visočica i drugim BiH planinama. Ime najvišeg vrha je također Bjelašnica (2067mnv), a često se spominje i kao Observatorij, razlog za to je očigledan, jer se na vrhu Bjelašnice nalazi meteorološka stanica (observatorija). Bjelašnica je također jedna od naših olimpijskih ljepotica. Teren u nižim dijelovima planine je uglavnom šumovit, dok se u visinama šuma pretvara u krševite livade. Sa vrhova Bjelašnice se mogu vidjeti mnoge planine kako Bosne tako i Hercegovine.

Plan i program:

Polazak iz Tuzle je planiran 15.10.2023 (nedjelja) u 05:00h ispred hotela Tuzla.

Relacija Tuzla – Sarajevo – Igman (Malo polje) u trajanju od cca. 2h i 45min.

U 08:00h je planirano okupljanje na Malom polju sa domaćinima iz PSK “Prijatelj prirode”, nakon kojeg slijedi uspon ka vrhu Bjelašnica(2067mnv).

Ukupna dužina ture iznosi cca. 13km, a u trajanju od 6h, a ukupan uspon je 820 m.

Prevoz će biti organizovan kombijem, sa mogućnošču iznajmljivanja dodatnog vozila u slučaju potrebe, a cijena će biti naknadno formirana.

Napomena:

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Organizator i vodič: Husić Damir

Informacije i prijave na broj: 066/353-104

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: