Izvještaj sa Visočice

P.D. “Konjuh” Tuzla je u skladu sa godišnjim planom aktivnosti za 2023 godinu organizovao odlazak na planinu Visočicu i njene vrhove.

Polazak je bio u subotu 28.10.2023 u 05:00h ispred hotela Tuzla. Većina planinara se ukrcala u bus pred hotelom Tuzla, a ostali su čekali na stanicama duž južne magistrale, poslednji su se ukrcali učesnici iz Živinica, nako čega se nastavilo ka P.D. “Vrela”. Ukupan broj učesnika je bio 42, a od toga 38 planinara iz P.D. “Konjuh”, 2 planinara iz Lukavca i 2 planinara iz Gradačca.

U 09:30h stigli smo ispred doma “Vrela” gdje nas je dočekala kiša. Po dolasku u dom i upoznavanja sa domaćinima uslijedilo je i razmještanje po sobama. Obzirom na loše vrijeme većina učesnika ostaje da se druži u dnevnom boravku sa nadom da će kiša prestati i pružiti priliku za obilazak Visočice. Kiša je prestala padati oko 15:00h te se iskoristila prilika za šetnju u blizini doma, a odlazak na vrh Visočica (1741mnv) je otkazan. Večernji sati su provedeni veselo uz muziku i poneku čašicu za bolje raspoloženje.

U nedjelju 29.10.2023 u 07:00h ekipa je krenula prema vrhu Vito (1960mnv), treći vrh po visini na planini Visočici. Na stazu je krenuo 31 planinar, a tog jutra na ishodišu pridružila su nam se još 3 planinara i to 2 iz P.D. “Konjuh” i 1 planinar iz Sarajeva. Kolona je krenula laganim korakom jer je staza bila mokra od jučerašnje kiše, te se moralo pristupati sa dosta opreza. Opreza očigledno nije bilo dovoljno jer se jedna od učesnica okliznula i udarila koljenom o stijenu. Istu su savjetovali da se vrati do doma, naravno uz pratnju, što je na kraju i urađeno. Zahvaljujemo se našem Eldinu na nesebičnoj požrtvovanosti što je povrijeđenu vratio sigurno do doma Vrela. Nakon ovog nemilog događaja kolona je nastavila ka amfiteatru. Zbog otežanih uslova na stazi još dva planinara su odustala od uspona ka vrhu.

Nakon 2h i 45min ostali učesnici su izašli na vrh Vito, tu se napravila pauza uz neizbježno fotografisanje. Dogovor je bio da se dan iskoristi posjetom vrha Parić (1941mnv) koji se nalazi nedaleko od Vita u smjeru juga. Do Parića je stiglo 22 planinara jer su neki odustali  od posjete ovog vrha.

Nakon fotografisanja na Pariću ekipa je krenula nazad ka Tušilima, a tamo se stiglo oko 14:00h. Po povratku ekipa je iskoristila lijepo vrijeme te se opustila na suncu koje je grijalo dvorište doma. U 15:00h autobus je krenuo natrag prema Tuzli. U Tuzlu smo stigli oko 19:30h, a što je najbitnije sa dobrim raspoloženjem.

Zahvaljujem se svim učenicima na učešću i na uzornom ponašanju kako na stazi tako i van nje.

Vodič i organizator: Tifa Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: