IZVJEŠTAJ SA PLANINARSKE TURE “JEZERA TRESKAVICE”

Izvještaj sa planinarske ture “Jezera Treskavice”

 

Poštovani

Planinarska tura “Jezera Treskavice” se odvijala 11.06.2023 u nedjelju. Ovu turu je pohodilo ukupno 30 učesnika i to po veoma lošim vremenskim uvjetima. Dobrim dijelom puta od Tuzle do Trnova padala je slaba kiša, a po dolasku na ishodište kiša je čak počela padati jačim intenzitetom. Niko od učesnika nije odustao, te je grupa nakon kratke pripreme u 9:20h iz sela Turovi krenula ka krajnjem cilju.

Nekoliko dionica puta su bile izuzetno blatnjave, jer se istima izvlače drva iz obližnjih šuma, što je usporilo kretanje grupe. Pauze su napravljene na planinarskim domovima “Sustavac” i “Radovan Bjelica”. Neočekivano je došlo do djelimičnog razvedravanja i prestanka padavina, a sunce je popravilo raspoloženje cijele grupe, a neodlučne ohrabrilo da istraju do cilja.

Oko 13:15h grupa je izašla na planinski prevoj Šišan odakle se mogalo vidjeti Veliko jezero okruženo vrhovima Treskavice preko 2000mnv, ovaj prizor je izazvao oduševljenje, posebno kod onih koji su prvi put pohodili sjevernu stranu Treskavice.

Cijela grupa je u 13:30h stigla do P.K. “Treskavička jezera” gdje se napravila duža pauza za odmor, jelo i obavezno  fotogafisanje J. Po završetku odmora povratak je išao istom rutom, naravno mnogo brže. Kako je grupa bila dobrog raspoloženja odluka je pala da se napravi kafe pauza kod P.D.”Radovan Bjelica”. Ova pauza nas je koštala da budemo mokri do gole kože, jer nas je iznenadio snažan pljusak. Srećom povratak je bio brz, a učesnici spremni na sve najavljene nedaće, jer su svi imali rezervnu odjeću i obuću. Na ishodištu smo bili oko 18:00h, a ubrzo po dolasku i presvlačenju ekipa je krenula nazad za Tuzlu.

Tura je ukupno iznosila 8:30h, nešto duže od planiranog, ali uzimajući u obzir uslove sa kojima smo se susreli bilo je očekivano da će biti produžena. Ovim putem se zahvaljujem svim učesnicima u moje ime i ime našeg društva P.D. “Konjuh” Tuzla.

Do idućeg susreta VEDRO.

Leave a Reply

%d bloggers like this: