Etapa planinarske transferzale “Put Srebreničke povelje”: Drenik – Javorje

Planinarska transverzala “Put Srebreničke povelje”

“Drenik-Javorje”

Prema planu i programu P.D. “Konjuh” Tuzla za 15.07.2023 (subota) najavljujemo planinarsku turu “Drenik-Javorje”.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovoj višesatnoj turi koja ide preko Djedinske planine ka Javorju. Ovo je ujedno i jedna od težih etapa planinarske transferzale “Put Srebreničke povelje”. Djedinska planina je na mapama označena kao zasebna cjelina iako pripada masivu planine Konjuh. Ime je dobila po zaseoku Djedino koje se nalazi na njenim sjeveroističnim obroncima. Na području Djedinske planine sa sjeverne strane nalazi se planinarski dom “Njivice” kojim gazduje P.D. “Drenik” iz Živinica. Od vrhova najistaknutiji su Šuplji javor 1182 mnv, Suho drvlje 1177 mnv, Božika 1155 mnv, Mala božika 1145, zatim Butkovski vrh 1082 mnv i Butkovski krš 1075 mnv.

Plani i program:

Okupljanje učesnika i polazak ispred hotela Tuzla 15.07.2023 u 06:00h. Napomena svima da dođu minimalno 5 minuta prije polaska.

Smjer kretanj: Tuzla-Živinice-Višća-P.D. “Njivice”, očekivana vožnja do 1h.

Ishodište ove ture je P.D. “Njivice”(520mnv) odakle i počinje uspon prema vrhu Mala božika (1145mnv), nakon kojeg slijede kote koje su ujedno i kontrolne tačke transferzale i to Božika (1155mnv), Suho drvlje (1177mnv), Butkovski krš (1075mnv), Trošni kamen (977mnv), Miljkovac (spomenik NOB), Široka ravan (1010mnv) i krajnji cilje P.D.”Javorje”(912mnv).

Trajanje ove ture je cca 8-9h, a uspon od ishodišta do najviše tačke je 657m. Tura je teška zbog njenog trajanja, a tehnički je nezahtjevna.

Prevoz učesnika: Tuzla – P.D.”Njivice” te od P.D.”Javorje” – Tuzla moguće je kombijem i još jednim automobilom, a cijena će biti formirana prema broju prijava.

U slučaju da neko od učesnika želi da prenoći u P.D.”Javorje”, morat će u nedjelju samostalno da sebi osigura prevoz za povratak.

Hrana i piće na stazi su iz vlastitog ruksaka, ponijeti 2-3l vode i dovoljno hrane za 9h hoda. Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima na stazi.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Vodič na stazi: Tifa Husić

Prijave i informacije: Damir Husić tel: 066/353-104

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: