“101 žena na Javorju”

POZIV NA JEDNODNEVNI PLANINARSKI IZLET “101 ŽENA NA JAVORJU” u organizaciji planinarskog društva “Konjuh” Tuzla povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.  Realizacija izleta je planirana  u nedjelju, 10.03.2024. godine.

Plan izleta je sljedeći:

  • polazak je ispred hotela Tuzla u 8 sati organizovanim prevozom. Cijena autobuske karte će biti naknadno objavljena i ovisit će o broju učesnika izleta – vozi se pravcem Tuzla, Stupari, Kladanj, Tuholj, Goletići

  • predviđene su dvije rute:

  1. lagana pješačka šetnja od sela Goletići do planinarskog doma “Javorje” –  nakon vožnje  koja traje oko 1h i 45 minuta stiže se do sela Goletići, odakle je polazna tačka ove šetnje –  pješačenje do planinarskog doma “Javorje” će trajati oko 1 h i 15 minuta pri čemu će se preći udaljenost od oko 3,5 kilometra –  dolazak u planinarski dom “Javorje” je planiran u 11 sati

  2. lagana planinarska tura od Stupara do planinarskog doma”Javorje” planinarskom stazom “Potočara” – nakon vožnje  koja traje oko 1h  stiže se do Stupara odakle je polazna tačka ove rute – pješačenje do planinarskog doma “Javorje” će trajati oko 2 sata – dolazak u planinarski dom “Javorje” je planiran u 11 sati  – druženje i prigodan program u planinarskom domu “Javorje” od 11 do 14 sati – polazak iz planinarskog doma “Javorje” prema Goletićima i Stuparima u 14 sati – povratak autobusom iz Goletića je u 15 sati i 15 minuta – povratak autobusom iz Stupara je u 16 sati – dolazak u Tuzlu je u 17 sati.

Prehrana:

Hrana i piće iz ruksaka (torbe).

Oprema:

Za laganu pješačku šetnju je potrebno odjeću  prilagoditi vremenskim uslovima, a najbolje je da nosite slojevitu odjeću, udobne cipele za pješačenje, te ruksak sa presvlakom i zaštitom od kiše.

Za laganu planinarsku turu potrebna je osnovna planinarska oprema, slojevita odjeća uz obavezne duboke gojzerice, zaštitu od kiše , ranac i planinarske štapove.

Kategorizacija staze: Lagana pješačka šetnja koja vodi putem. Lagana planinarska tura markiranom planinarskom stazom koja nije ni tehnički ni kondiciono zahtjevna.

Prijave na ovaj izlet, kao i sve detaljnije informacije o ovom izletu su kod organizatora ovog izleta, Alme Osmić – Husni,  planinarskog vodiča P.D. “Konjuh” Tuzla

  • na telefon 061-642-597 putem vibera ili direktnim pozivom.

Prijave su moguće i kod druga dva planinarska vodiča PD”Konjuh” Tuzla,

Tife Husić- na telefon 066-480-812 putem vibera ili direktnim pozivom i Rasima Muftića – na telefon 061-736-190 putem vibera ili direktnim pozivom.

Laganu pješačku šetnju će voditi Alma Osmić- Husni i Tifa Husić.

Laganu planinarsku turu će voditi Rasim Muftić. Fakultativno se može organizovati i uspon od planinarskog doma “Javorje” do vrha Javorja “Bandijerke” 1209 m.n.v.

Dan žena se tradicionalno “planinarski” obilježava već godinama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu sa pohodom “100 žena na Trebević”, u Sloveniji pohodom “100 žena na Triglav” ,u Hrvatskoj “100 žena na vrh Mosora”. Neka i naš  Konjuh bude u znaku “Dana žena”.

U planinarskom domu “Javorje”  koji se nalazi na 1002 m.n.v. će biti upriličena topla dobrodošlica za sve učesnike ovog izleta.

Važna napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa Vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ili odgađanja izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i slilčno).

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

  • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.

  • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.

  • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.

Leave a Reply

%d bloggers like this: