“Zobik-Javorje”

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla za 26.08.-27.08.2023 (sub.-ned.) najavljujemo planinarsku turu “Zobik-Javorje”.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovoj srednje teškoj turi koja ide preko Konjuha od Zobika do Javorja, a ovo je ujedno jedna od etapa planinarske transferzale “Put srebreničke povelje”.

Plan i program:

Okupljanje učesnika i polazak ispred hotela Tuzla 26.08.2023 (sub.) u 06:00h.

Molimo učesnike da dođu 5 minuta ranije.

Ishodište ove ture je P.D.”Zobik” 560mnv odakle počinje uspon prema Velikom Konjuhu 1326mnv i ujedno najvišem vrhu Konjuha. Kretanje prema V. Konjuhu ide preko staze Kardeljevke,  po dolasku na vrh Konjuha planirana je pauza od 30 minuta za odmor i ručak. Dalje nastavljamo prema  Konjuščiću, Čemerici, Sarijinom koritu, Širokoj ravni i na kraju cilju ove ture P.D.”Javorje”. Staza od Zobika do Javorja traje cca. 08:00h i okarakterisana je kao srednje teška.

U planu ove ture je noćenje u P.D.”Javorje”. Ovim putem pozivamo sve one koji žele da nam se pridruže na noćenju i druženju. Zainteresovani treba da se jave organizatoru radi dogovora sa domarom po pitanju broja kreveta.

U nedjelju 27.08.2023 nakon jutarnjeg spremanja planiran je zajednički uspon do vrha Bandijerka 1209mnv te silazak prema Stuparima putem “Borine staze”.

Napomena: na stazi nema izvora, te se preporučuje da učesnici ponesu dovoljno vode.

Hrana i piće na stazi su iz vlastitog ruksaka, ponijeti 2-3l vode i dovoljno hrane za 09:00h hoda. Odjeću i obuću prilagoditi uslovima na stazi.

Informacije za prevoz će biti naknadno objavljena prijavljenima i na osnovu broja istih će biti formirana cijena.

Odazivom na turu svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove da sigurno sudjeluje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Organizator ture i vodič na stazi Tifa Husić.

Prijave i informacije: Tifa Husić tel. 066/480-812

Leave a Reply

%d bloggers like this: