Maglić

Prema planu i programu P.D.”Konjuh” Tuzla 29.-30.06.2024 (sub.&ned.) organizujemo pohod na najviši vrh BiH, Maglić (2,386 mnv).

Maglić je planina u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na sjevernom dijelu planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između rijeke Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice. Maglić je omeđen rijekom Sutjeskom na zapadu (koja ga odvaja od Zelengore), planinom Volujak na jugozapadu (na suprotnoj strani valova Suhe), rijekama Drinom i  Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč i Trnovačkim Duritorom na jugoistoku. Planinu sačinjavanju četiri visoravni: Sniježnica na sjeverozapadu, Vučevo (s vrhom Crni vrh, 1593 m) na sjeveroistoku, Ulobić na jugoistoku i Prijevor na jugozapadu. Najviši vrh planine Maglić visok 2388 m naziva se još Maglić, crnogorski, kako bi ga se razlikovalo od poznatijeg, al nešto nižeg Maglića, bosanskog – koji je s 2386 metar najviši vrh Bosne i Hercegovine. Vršni greben Maglića nalazi se na razvodnici Suškog potoka i Perućice, pritoka Sutjeske, i Mratinjske rijeke, pritoke Pive. Ostali viši vrhovi su: Klekov Maglić (2356 m), Mali Maglić (2309 m), Crvene Piljage (1943 m), Planinica (1876 m) i Rujevac (1835 m).

Plan i program:

Polazak iz Tuzle je planiran 29.06.24 (sub.) u 08:00h od hotela Tuzla. Relacija kretanja Tuzla, Olovo, Sarajevo, Foča, Tjentište. Po dolasku u Tjentište prijavljujemo se u kamp “Sutjeska”, gdje imamo smještaj u bungalovima od 4 i 8 osoba po bungalovu. Nakon što se smjestimo imamo slobodno vrijeme za odmor ili obilazak NOB spomenika u Tjentištu.

U nedjelju u 06:00h polazimo iz Tjentišta prema ishodištu ture koja se nalazi na lokaciji Dernečište, do same lokacije moramo preći cca 17km makadamskog puta. Od Dernečišta se krećemo “Poštarevom stazom” do vrha Maglić, a sam povratak će zavisiti od spremnosti ekipe, opcije su povratak istom stazom ili preko Trnovačkog jezera. Uspon “Poštarevom stazom” traje cca 2:30-3:00h, a uspon koji moramo savladati iznosi 690m. Staza je na početku šumovita, da bi nakon šume krajolikom zavladale travnate livade i kleka. Za one koji se odluče da naprave kružnu turu preko Trnovačkog jezera ukupan uspon će biti cca. 1000m, a trajanje ture do Prijevora će iznositi između 7:30-8:30h. Obje opcije su okarakterisane kao fizički teške, a na stazi imamo i dijelove koji su osigurani sajlama radi lakšeg kretanja.

Cijena ove ture iznosi 100KM, a u cijenu ulazi prevoz Tuzla-Tjentište-Tuzla, zatim Tjentište-Dernečište-Tjentište, noćenje u kampu “Sutjeska”, te ulaznice u N.P.”Sutjeska”(BiH) i N.P.”Piva”(CG).

U kampu je rezervisano samo noćenje, ali postoji mogućnost da učesnici privatno poruče hranu koja se sprema u njihovoj kuhinji.

Napomena: na stazi imamo izvor pri spuštanju prema Trnovačkom jezeru, te na samom jezeru, ali se preporučuje da učesnici ponesu dovoljno vode.

Hrana i piće na stazi su iz vlastitog ruksaka, ponijeti 2-3l vode i dovoljno hrane za 09:00h hoda. Odjeću i obuću prilagoditi uslovima na stazi. Preporučujemo da za ovu turu korisitite odjeću koja pokriva tijelo ili kreme za sunčanje, zatim sunčane naočale, kačkete, kape ili šešire.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Organizatori ture i vodiči: Dragan Markelić & Damir Husić

Prijave i informacije: Damir Husić tel. 066/353-104

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: