Jezera Treskavice

“Jezera Treskavice”

Prema planu i programu P.D. “Konjuh” Tuzla za 11.06.2023 (nedjelja) najavljujemo planinarsku turu “Jezera Treskavice”.

Pozivamo Vas da skupa posjetimo planinu Treskavicu i njene gorske oči: Veliko, Crno i Platno jezero. Treskavica je planina koja pripada dinarskom gorju i nalazi se u središnjem dijelu naše domovine u blizini Sarajeva. Ime je dobila zbog čestih potresa. Obzirom da je Treskavica prirodna granica sjevera i juga Bosne i Hercegovine, tako su i te strane dobile nazive Bosanska Treskavica i Hercegovačka Treskavica. Najviši vrh Treskavice je Mala ćaba 2088 mnv, a interesantno je da pored ovog imena vrh ima još dva i to: Đokin toranj i Paklijaš. Treskavica inače ima pet glečerskih jezera: Veliko, Bijelo,Crno, Platno i Malo jezero. Još jedna od interesantih činjenica vezana za Treskavicu jeste ta da osim pet jezera ima 365 izvora što je čini jednom od najbogatijih planina pitkom vodom. Neki od ovih izvora se nalaze u blizini vrha što je nesvakidašnja činjenica da su izvori na visini od skoro 2000 mnv.

Plan i program:

Okupljanje učesnika i polazak ispred hotela Tuzla 11.06.2023 u 05:00h. Napomena svima da dođu minimalno 5 minuta prije polaska.

Smijer kretanja: Tuzla-Sarajevo-Turovi i to u trajanju od cca 3-3,5h. Pauza po potrebi grupe.

Ishodište ove ture je selo Turovi (790mnv), odakle nastavljamo prema P.D. “Sustavac”, zatim P.D.”Radovan Bjelica”, te prema Crnom jezeru koje će ujedno biti i najviša tačka naše ture 1690mnv. Nakon Crnog jezera spuštamo se ka Velikom jezeru gdje ćemo se najviše i zadržati, a na povratku posjetit ćemo i Platno jezero koje je i najmanje od ova tri pomenuta.

Ukupna dužina ture iznosi cca. 16km, a u trajanju od 7-8h. Ukupan uspon je 790 m.

Prevoz učesnika kombijem i ličnim vozilima.

Cijena prevoza iznosi 30KM.

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uslovima.

Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje u istoj, da prihvata ovaj program, da na turu ide na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualno drugih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr.

Organizator i vodič: Husić Damir

Informacije i prijave na broj: 066/353-104

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: