Izvještaj sa Romanije

Dana 03.02.24 u 07:00h ispred hotela Tuzla grupa planinara P.D.”Konjuh” krenula je prema Bingo City Centru gdje je bilo zborno mjesto za daljnji polazak. Ukupan broj učesnika na ovom pohodu je bio 40 i to 35 iz P.D.”Konjuh”, 4 iz P.D.”Lukavac” i 1 iz P.D.”Drenik”. Pravac kretanja je bio preko Kladnja, Olova, Knežine, Sokolca i na kraju odredište P.D.”Crvene stijene”. U 10:00h stigli smo na odredište, a tamo su nas dočekali planinari iz P.D.”Glasinac” koji su bili u ulozi domaćina. Predsjednik društva Miroslav Divčić se obratio prisutnima i izložio plan i program koji su nam pripremili.

U 10:30h krenuli smo na stazu, a konačan broj učesnika zajedno sa domaćinima je iznosio 50 planinara. Kretali smo se uređenom planinarskom stazom koja vodi prema najvišem vrhu Romanije, Velikom Lupoglavu. Prva pauza je bila nakon 15 minuta hoda na jednom od vidikovaca koji ujedno služi kao polazna pozicija za paraglajdere. Sa ove pozicije smo prvi put ugledali Crvene stijene i via ferratu Sokolov put. U nastavku vidici na koje smo nailazili bili su fenomenalni, a još činjenica da je vrijeme bilo sunčano i bez vjetra pružila je mogućnost da učesnici maksimalno uživaju u prelijepom danu. Oko 12:10h prva grupa stiže do vrha Suvobor gdje smo napravili dužu pauzu cca. 40 minuta. Prema riječima našeg vodiča ovaj vrh je bio tačka koja označava tačno pola puta do Velikog Lupoglava. Obzirom da smo u planu imali da posjetimo i Crvene stijene te da na povratku sa domaćinima imamo zajednički ručak usaglasili smo se da od ovog vrha krenemo nazad ka ishodištu, kako bi smo imali vremena da ispoštujemo ove stavke. Ovaj put propustili smo Veliki Lupoglav, ali to je samo povod da se svi opet vratimo na ovu prelijepu planinu. Vrativši se istom stazom na ishodište veći dio grupe je ispenjao do vrha Crvenih stijena, a mala grupa je otišla u planinarski dom. Kada smo se svi skupili u domu objedovali smo skupa, te uz tamburicu i pjesmu završili naše druženje.

Zahvaljujemo se svima na učešću i primjerenom ponašanju na stazi i tokom puta.

Posebno se zahvaljujemo našim domaćinima na prelijepom danu koji smo proveli na planini Romaniji i u prostorijama P.D.”Crvene stijene”

Vedro do idućeg susreta.

Vodiči i organizatori: Tifa Husić & Damir Husić

Putem linka možete vidjeti foto album sa Romanije.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=vekaz.t.husic&set=a.7043997912321087

Leave a Reply

%d bloggers like this: