Izvještaj sa planinarske ture “Srebrenik – Zeleni kamen”

Planinarska tura “Srebrenik – Zeleni kamen” je odražana 02.09.2023 (subota), a ona ujedno pripada prvoj etapi transferzale “Put srebreničke povelje”.

Ukupan broj učesnika na stazi je bio šesnaest. Petnaest učesnika je bilo iz P.D.”Konjuh” Tuzla i jedan učesnik iz P.D.”Drenik” Živinice, Nizama Tupkušić koja je sa ovom etapom kompletirala svih sedam etapa i tako privela kraju ovaj dio trasnferzale od Srebrenika do Buka na Krivaji.

Ishodište ove ture je bio P.D. “Lipici”, odakle smo nastavili prema “Osmanovoj vodi”, te na toj lokaciji napravili kratku pauzu za predah i opskrbu svježom izvorskom vodom. Od “Osmanove vode” smo se kretali šumskom stazom ka sljedećoj kontrolnoj tački “Sulejmanova voda”, a nakon nje je uslijedio i vrh Okresanica (815 mnv). Okresanica je i naviši vrh ovog dijela Majevice i ujedno ove etape. Na K.T. “Suha česma” napravljena je duža pauza za doručak. Završivši zajedničko objedovanje ekipa je nastavila ka ostalim K.T. : Prokop, Operkovica, Tromeđa, Stublić i na kraju se stiglo do odredišta K.T. Zeleni kamen.

Staza je bila prohodna i suha te nije stvarala probleme pri kretanju, što je doprinjelo da se ekipa kreće brže od očekivanog, stoga su se pravile česte pauze za uživanje u pogledima koje je ponudila ova staza. Na stazu smo krenuli u 09:00h, a na “Zeleni kamen” smo stigli u 15:00h i tu smo čekajući autobus za Tuzlu odmarali i uživali u pogledu prema Konjuhu i Ozrenu. Gradski prevoz tj. autobus broj 7 krenuo je ka Tuzli u 17:15h. Ekipa je bila zadovoljna stazom i onime što ona ima za ponuditi. Hvala svim učesnicima i vidimo se na nekoj drugoj stazi. VEDRO

Vodič i organizator: Tifa Husić

Leave a Reply

%d bloggers like this: