Izvještaj sa memorijala “Borina staza”

Ovogodišnja “Borina staza” održana je 11.05.2024 (subota),  sa tradicionalnim ishodištem u Stuparima, odakle je 121 učesnik započeo uspon prema Bandijerci (1209mnv) najvišem vrhu Javorja. Prisutnima su se obratili predsjednik P.D.”Konjuh” Sabid Zekan, te podpredsjednik Dragan Markelić, koji su pozdravili učesnike i poželjeli im dobrodošlicu. Nakon uvodne riječi spomenuti su Boris Boro Ljubić i Milan Georgijević u čije ime se organizuje “Borina staza” kako bi se podsjetili na zaostavštinju dvojice velikana našeg društva. Učesnicima je ukratko opisana staza kojom će se kretati, zatim opcija kraće i duže staze, te vodiči koji su bili zaduženi da vode grupu. Na čelu kolone je bio je Damir Husić, na začelju Dragan Markelić, a u sredini kolone bili su naši Tifa Husić i Sejfudin Koprić.

Svih 121 učesnika je krenulo u 09:00 h iz Stupara i skupa su se kretali do lokaliteta zvanog “Rimska kapije” na kome je napravljena pauza za objed. Ovdje je došlo i do podjelje na kraću i dužu stazu. Većina nastavlja uspon prema Gravištu, dok ostali odlaze kraćom stazom prema P.D.”Javorje”. Nakon Gravišta nekolicina planinara odlučuje da propusti uspon na Bandijerku i odlazi ka planinarskom domu. Preostali učesnici uspješno i bez poteškoća uspijevaju da ispenju Bandijerku. Mnogi od njih su prvi put na ovom vrhu i uopšte na Javorju. Naravno na vrhu je uslijedilo oduševljenje i neizbježno fotografisanje prelijepih prizora koji su vidljivi dokle pogled seže. Zbog velike gužve na vrhu nismo se dugo zadržavali te smo ubrzo nastavili silazak prema P.D.”Javorje”.

Cijela ekipa je sišla sretno i sigurno, pa je druženje sa ostalima nastavljeno u dobrom raspoloženju. Naši domaćini su poslužili izuzetno ukusan grah, pa su mnogi tražili repete, bilo je tu naravno čaja, kafe i kolača. Naša Neda i Ado su odradili izuzetan posao u kuhinji, pa se ovim putem kako njima dvome tako i ostalima koji su dali svoj doprinos zahvaljujemo na nesebičnom zalaganju da sve prođe u najboljem redu i da gosti budu zadovoljni.

Nakon dodjele zahvalnica društvima koja su uveličala ovaj memorijal, najmlađem i najstarijem učesniku, uslijedilo je simpatično takmičenje u cijepnju i slaganju drva, a pobjednik je bila ekipa P.D.”Cibalija” iz Vinkovaca na čemu im čestitamo i ovim putem. Oko 16:00 h grupe učesnika su započele silazak prema Stuparima. Tako je završilo druženje na Javorju.  Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su odvojili svoje vrijeme i uveličali memorijalnu “Borinu stazu” 2024. Nadamo se da se vidimo i naredne godine, do tada VEDRO.

Leave a Reply

%d bloggers like this: